Cukier a trądzik

Czy cukier powoduje trądzik?

Trądzik to z całą pewnością jeden z mniej przyjemnych problemów jaki dotyka niestety dużą część ludzi na naszej planecie. Tzw. trądzik młodzieńczy może trwać nawet do 25 roku życia i skutecznie uprzykrzać nam codzienne funkcjonowanie. Jeśli jednak trądzik pozostaje z nami dalej i zbliżamy się do 30 roku życia to znak, że niestety mamy do czynienia z dojrzałą formą choroby, gdzie walka naprawdę może być trudna i długotrwała. Przyczyn powstawania trądziku jest mnóstwo, choć w dużej większości to hormony są odpowiedzialne za ten problem. Często pojawiają się jednak informacje o tym, że cukier także może wpływać na pojawianie się trądziku. Czy to prawda?

Okazuje się, że badania nad wpływem słodkiej diety na trądzik prowadzone są już od bardzo dawna i naukowcy zdążyli już udowodnić, że jak najbardziej cukier może mieć wpływ na ten problem, a już z całą pewnością może go pogłębiać. Jak to możliwe? Cukry proste znajdujące się w wielu spożywanych przez nas pokarmach mogą wpływać negatywnie na politykę hormonalną, oczywiście jeśli cukru jest w nadmiarze, a zaburzenia w kwestii hormonów to pierwszy krok do dalszych problemów.

Sam proces wpływu cukru na trądzik na skórze jest jednak dość skomplikowany. Duża ilość cukru w naszej krwi oczywiście zmusza trzustkę do produkcji większej ilości insuliny, a ta natomiast przyczynia się do powstawania specjalnego hormonu wzrostu, który odpowiedzialny jest przede wszystkim za regenerację naszej skóry. Nadmiar tego hormonu zdecydowanie nie jest jednak pożądany. Przyczynia się on do rozbudowywania się komórek naszej skóry, a więc i jednocześnie pojawiania się kolejnych ujść dla łoju. W efekcie choć kanalików jest więcej, to stają się one węższe, zaczynają się zapychać i zapewne dalej każdy zna już zakończenie tego zjawiska.

Ograniczenie spożycia cukru może wiec faktycznie przyczynić się do zmniejszenia się problemów z trądzikiem, szczególnie gdy do tej pory w naszej diecie nie żałowaliśmy sobie produktów z cukrami prostymi. Najbardziej niebezpieczne są białe pieczywo, makarony, różnego rodzaju ciasta, bardzo słodkie owoce, czy nawet piwo. Oczywiście każda dieta bogata w cukry będzie w takim wypadku zupełnie niewskazana.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *