Kremy na trądzik

Kremy na trądzik – Jakie są Najlepsze

Który krem na trądzik stosować?

Kremy do cery trądzikowej dostępne są zarówno na receptę, jak i bez recepty. W zależności od typu skóry i nasilenia trądziku, mamy do wyboru szeroką gamę produktów – od łagodnych środków na zaskórniki, po silniejsze specyfiki do walki z ostrzejszymi stanami choroby. Aby ustalić stopień nasilenia trądziku w Twoim przypadku, zasięgnij porady zaufanej kosmetyczki lub dermatologa, który dobierze również najlepszą dla Ciebie kurację.

Kremy z kwasem azelainowym

Kremy z kwasem azelainowym, którego źródłem jest m.in. jęczmień, żyto i pszenica, są naturalnymi produktami antybakteryjnymi przeznaczonymi do leczenia umiarkowanego stadium trądziku pospolitego, a także trądziku różowatego. Jest on powodowany przez drożdże bytujące na skórze. Kwas azelainowy zmniejsza przebarwienia, dlatego też jest on szczególnie pomocny w walce z takimi dolegliwościami, jak na przykład ostuda. Kremy z tym kwasem stosowane są do użytku zewnętrznego, często w połączeniu z terapią hormonalną bądź doustnymi antybiotykami.

Dlaczego kwas azelainowy?

Istnieje wiele dobrych powodów, dla których warto stosować kremy z kwasem azelainowym, jeżeli mamy problem ze skórą. Po pierwsze, kwas azelainowy eliminuje wolne rodniki, powodując zmniejszenie i łagodzenie stanów zapalnych. Co więcej, jest on komedolityczny (odblokowuje pory i działa złuszczająco), a także keratolityczny, czyli normalizuje nieprawidłowe nawarstwianie się komórek skóry wokół mieszka włosowego. Ma on również działanie antybakteryjne i zmniejszające rozwój infekcji. Co bardzo istotne, kwas azelainowy jest także nietoksyczny i jest dobrze przyjmowany przez większość pacjentów.

Jak stosować kwas azelainowy?

Na początku kuracji kremy azelainowe powinno się stosować raz dziennie na wszystkie partie skóry dotkniętej trądzikiem. Jeżeli Twoja skóra nie zareaguje alergicznie, możesz po pewnym czasie zacząć stosować preparat z kwasem dwa razy dziennie. Pamiętaj także o dokładnym oczyszczeniu cery przed każdym nałożeniem kremu.

Kiedy pojawiają się efekty działania kwasu azelainowego?

Przypadki, gdy skóra dosyć powoli reaguje na działanie kwasu, nie należą do rzadkości. Niektórzy pacjenci mogą zauważyć pewną poprawę po pierwszym miesiącu codziennego stosowania kremu. Kondycja skóry powinna polepszać się stopniowo, a maksymalny efekt pojawia się zazwyczaj po około sześciu miesiącach kuracji. Jeżeli trądzik nie ustępuje w tym czasie, można nadal bezpiecznie kontynuować kurację przez nieograniczony okres (niektórzy stosują kremy azelainowe latami).

Kwas salicylowy

Kwas salicylowy należy do kwasów organicznych, ma bezbarwną, krystaliczną strukturę i dobrze rozpuszcza się w wodzie. Kwas ten tradycyjnie pozyskiwano z roślin, zwłaszcza z wiązówki błotnej i kory wierzby białej. Ze względu na zawartość kwasu salicylowego, ekstrakty z tych roślin są skuteczne w łagodzeniu bólu, gorączki i stanów zapalnych.

Jak działa kwas salicylowy?

Dzięki silnym właściwościom keratolitycznym, kwas salicylowy znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce i dermatologii. Znajdziemy go między innymi w takich produktach, jak żele oczyszczające do twarzy lub szampony przeciwłupieżowe. Kwas salicylowy rozpuszcza zrogowaciały naskórek zatykający pory i uniemożliwiający im swobodne oddychanie, dzięki czemu może on wnikać w głąb skóry. Działa również wewnątrz porów, neutralizując bakterie odpowiedzialne za rozwój trądziku, a także zwęża pory, wspomagając tym samym usuwanie zaskórników i przywracanie porom ich naturalnego kształtu.

Właściwości keratolityczne i komedolityczne kwasu salicylowego są zauważalne już przy małych i średnich dawkach kwasu przy leczeniu trądziku o różnym nasileniu i przy różnych postaciach choroby, np. grudkach, krostkach, guzkach i torbielach. Pomaga również w profilaktyce u osób podatnych na tego rodzaju zakażenia skórne. Rozpuszczalność kwasu salicylowego sprawia, iż może on wniknąć w głąb gruczołów łojowych, a następnie neutralizować bakterie. Komedolityczne działanie kwasu pomaga natomiast odblokować zatkane pory poprzez usunięcie nagromadzonych zanieczyszczeń i wyciągnięcie wrastających włosków, dzięki czemu pory mogą powrócić do pierwotnego kształtu. Podczas stosowania produktów z kwasem salicylowym należy jednak zachować szczególną ostrożność i unikać kontaktu kwasu z otartą lub zranioną skórą.

Czy kwas salicylowy jest bezpieczny?

Badania kliniczne wykazują, iż wchłanianie do organizmu kwasu salicylowego zastosowanego na skórę jest dosyć niewielkie lub prawie żadne, dlatego też może być on stosowany u dzieci i kobiet w ciąży. Należy pamiętać, aby wszystkie produkty zawierające kwas salicylowy były używane zgodnie z zaleceniami. Niewłaściwe stosowanie może powodować bowiem ostre podrażnienia skóry lub nawet stany zapalne. Pacjentom korzystającym z kosmetyków na bazie kwasu salicylowego zaleca się również odpowiednią ochronę przeciwsłoneczną na leczone partie skóry.

Nadtlenek benzoilu

Jest to składnik antytrądzikowy stosowany przez wiele osób cierpiących z powodu problemów skórnych. Znajdziemy go w wielu kosmetykach do cery trądzikowej, jak również w lekach dostępnych na receptę.

Dlaczego nadtlenek benzoilu jest tak skuteczny?

Skuteczność nadtlenku benzoilu kryje się w jego podwójnym działaniu – zabija bakterie wywołujące trądzik (Propionibacteria Acnes). Bakterie te nie są zdolne do przetrwania w środowisku bogatym w tlen. Giną one w kontakcie z nadtlenkiem benzoliu, który “wtłacza” tlen w głąb porów. Wraz ze zmniejszeniem się liczby bakterii, redukuje się także ilość wyprysków, zwłaszcza tych dużych i zaczerwienionych występujących w postaci zakażonych krostek. Nadtlenek benzoilu ma działanie keratolityczne. Oznacza to, iż pomaga rozpuścić i złuszczać martwe komórki naskórka. Wspomaga również w usuwaniu nadmiar tłustej substancji zwanej łojem skórnym. Redukcja obumarłych komórek i łoju skutkuje natomiast mniejszym blokowaniem się porów i rzadszym występowaniem wyprysków.

Problemem wynikającym ze stosowania nadtlenku benzoilu może być jednak tymczasowe przesuszenie skóry objawiające się zaczerwienieniem i podrażnieniem. Jednym ze sposobów zmniejszenia podrażnień jest stosowanie nadtlenku benzoilu jako środka oczyszczającego do mycia twarzy. Dzięki temu usuwane są bakterie i nadmiar łoju, a także łagodzone są stany zapalne i wysuszenie skóry.

Skąd tak wspaniałe właściwości nadtlenku benzoilu?

Jest to rewelacyjny składnik zapobiegający formowaniu się nowych krostek. Dlatego też nadtlenek benzoilu jest kluczem do sukcesu w walce z trądzikiem dla wielu osób chcących w szybki sposób zahamować powstawanie nowych wyprysków na twarzy, ramionach, itp.

Czy są jakieś efekty uboczne?

Najczęściej występującym efektem ubocznym nadtlenku benzoilu są okresowe zaczerwienienia, a także białe plamy na ubraniach i ręcznikach pojawiające się po kontakcie z produktem. Nadtlenek benzoilu czasami może też powodować reakcje alergiczne. Ogólnie rzecz biorąc, głównym celem stosowania nadtlenku benzoilu jest leczenie aktywnej postaci trądziku i zapobieganie powstawaniu nowych wyprysków. Jako środek łączący w sobie obydwie te właściwości, nadtlenek benzoilu jest wspaniałym lekiem, który warto włączyć do codziennej praktyki pielęgnacji skóry.

Kremy retinolowe

Czym jest retinol? Retinol jest bardzo korzystnym dla zdrowia rodzajem witaminy A. Jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach o silnych właściwościach przeciwutleniających. Uważany jest jako składnik niezbędny do prawidłowego widzenia i rozwoju kości. Inną cenną właściwością retinolu jest dobroczynne działanie w leczeniu trądziku i innych dolegliwości skórnych.

Zalety witaminy A

Witaminę A możemy znaleźć głównie w żywności pochodzenia zwierzęcego, takiej jak wołowina, cielęcina i drób. Innym jej źródłem są także produkty nabiałowe, jak mleko, masło czy ser. Organizm ludzki ma również zdolność syntezowania witaminy A z beta-karotenu zawartego w owocach i warzywach, głównie w warzywach zielonych i pomarańczach, dzięki czemu dostarczamy naszemu ciału więcej witaminy A. Inne warzywa, jak np. marchew, ziemniaki i kapusta, a także owoce mango również są cennym źródłem beta-karotenu.

Badania na temat retinolu

Przez lata szeroko zakrojonych badań nad retinolem wykazano, iż skuteczność tego składnika kryje się w receptorach umieszczonych w błonie komórkowej skóry, zwanymi receptorami kwasu retinolowego. Zdaniem naukowców, kwas ten odpowiada za odnowę komórkową, a także wspomaga prawidłowe funkcjonowanie komórek. Mimo iż retinol znalazł szerokie zastosowanie w zwalczaniu trądziku, to stosuje się go także z powodzeniem w leczeniu zniszczeń spowodowanych nadmierną ekspozycją skóry na słońce. Retinol dostępny zazwyczaj jest w formie kremu. Redukuje nienaturalne nawarstwianie się komórek skóry wokół mieszków włosowych (keratynizacja). Wraz ze wzrostem komórek naskórka, pory napełniają się ropą, tworząc duże wypryski – retinol rozpuszcza nadmiar zrogowaciałej skóry, uwalniając w ten sposób zawartość porów i tym samym redukując ilość krostek.

Regularne stosowanie kremów z retinolem czyni skórę gładką i miękką w dotyku. Zmniejszają one bowiem widoczność porów i oznak starzenia, jak np. zmarszczki, a także stymulują produkcję kolagenu.

Efekty uboczne stosowania retinolu

Retinol może powodować powstawanie pewnych skutków ubocznych, które należy wziąć pod uwagę przed rozpoczęciem kuracji. Pod wpływem retinolu skóra może lekko piec lub się zaczerwienić – jest to normalna reakcja organizmu, która ustępuje, gdy skóra dostosuje się do nowych leków. Jeżeli jednak niechciane objawy nie ustępują lub są szczególnie uciążliwe, wskazana jest wizyta u dermatologa. Stosowanie produktów z retinolem może zwiększać wrażliwość skóry na promienie słoneczne, dlatego też podczas kuracji z użyciem tego składnika zaleca się jak najmniejszą ekspozycję skóry na słońce i o ile to możliwe, częste przebywanie w pomieszczeniach.

Niektórzy pacjenci mogą odczuwać swędzenie w okolicach, w których zaaplikowano retinol, a także mogą zaobserwować łuszczenie się skóry w danym miejscu. Jeżeli objawy te są mocno uciążliwe, należy jak najszybciej skonsultować się z dermatologiem. Stosowanie retinolu w nadmiarze może bowiem powodować uczucie swędzenia bądź łuszczenie skóry. Podczas kuracji retinolem wskazane jest także, aby stosować odpowiednią ochronę przeciwsłoneczną oraz odzież chroniącą skórę przed słońcem.

U kobiet w ciąży retinol może być natomiast stosowany jedynie pod kontrolą dermatologa. Warto również pamiętać o używaniu łagodniejszego środka myjącego do twarzy.

Prawidłowo stosowany retinol w fantastyczny sposób zmniejsza zmarszczki i bruzdy na twarzy, poprawia strukturę skóry, łagodzi przebarwienia a także poprawia koloryt cery – krótko mówiąc, jest w stanie całkowicie odmłodzić skórę.

 lek na trądzik

Zostaw Odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone

- 5 = 3