Olej lniany na trądzik

Olej lniany na trądzik – Siemie lniane

Olej lniany uzyskiwany jest z nasion lnu. Tłoczony jest on na zimno, znany jest głównie z właściwości obniżających cholesterol czy działających zbawiennie na układ krążenia i przy zapaleniu błon śluzowych. Jakie są jeszcze inne dobroczynne właściwości lnu?

Siemie lniane stosowane jest również przy problemach z trądzikiem. Nienasycone kwasy tłuszczowe, które zawarte są w lnie wpływają na organizm zbawiennie. Ich niedobór może zwiększyć podatność na choroby skóry np łuszczenie czy wysuszenie. Olej lniany przywraca skórze równowagę hormonalną, sprawia że skóra staje się bardziej elastyczna. Olej ten leczy stany zapalne, przyspiesza gojenie, usuwa zaskórniki, zapobiega ich powstawaniu, reguluje poziom sebum oraz zapobiega zatykaniu się porów. Olej lniany można stosować zarówno wewnętrznie (picie) jak i zewnętrznie (wcieranie). Olej lniany polecany jest w codziennej diecie, ma działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe.

Specyfik ten silnie nawilża i odżywia skórę zarówno od wewnątrz jak i zewnątrz. Olej lniany zawiera witaminę E, która jest naturalnym antyoksydantem oraz utrzymuje odpowiednią przepuszczalność błon komórkowych. Skóra nabiera blasku i witalności, zmniejsza ryzyko alergii oraz stanów zapalnych skóry. Olej ten musi być stosowany na zimno, bo podgrzany traci swoje właściwości, a wręcz może stać się szkodliwy dla organizmu.

One thought on “Olej lniany na trądzik – Siemie lniane

  1. olejek

    Wszystkie naturalne oleje to jest moje osobiste objawienie, nic mi tak nie pomogło na wysuszoną i podrażnioną skórę po stosowaniu antybiotyków na trądzik, jak własnie oleje. Mało tego, jak zaczęłam stosować oleje to mogłam odrzucić zwykłe kosmetyki z drogerii, a one mnie pewnie nawet i uczulały, albo były zapychające. Teraz jest milion razy lepiej. Osobiście używam teraz olejku arganowego, ale przetestuje w następnego kolejności olej lniany. jakby ktoś miał jeszcze wątpliwości – jak stwierdzisz że Ci nie pasuje do skóry (w co wątpię), to masz olej do kuchni do sałatek 😉

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *