Ostropest plamisty na Trądzik

Ostropest plamisty na Trądzik

Ostropest lub ostropest plamisty to roślina dziko rosnąca, pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego i posiadająca szerokie zastosowanie farmakologiczne. Zawarta w niej sylimaryna posiada liczne zastosowanie, bardzo dobrze działa na wątrobę osłaniając jej komórki i chroniąc je przed uszkodzeniem. Poza tym jest świetnym rozwiązaniem na trądzik, zwłaszcza różowaty i łuszczycę. Ostropest więc nie tylko pomaga w detoksykacji wątroby, ale także na cerę. Na przykład poprzez oczyszczenie jelita grubego czy pośrednio oczyszczając krew, która ma także wpływ na wygląd i stan skóry. Poza tym jest środkiem leczniczym w przypadku chorób nerek i woreczka żółciowego, podobno może być także pomocny dla osób cierpiących na zapalenie i marskość wątroby. To wszystko ma spory wpływ na wygląd.

Ostropest plamisty jest również składnikiem wielu kosmetyków naturalnych, które to właśnie mają możliwość wpłynięcia na stan skóry i pokonanie trądziku, bo wspomaga pielęgnację cery trądzikowej. Zawarta w nim sylimaryna ma działanie odtruwające, antyoksydacyjne i łagodzące. Poza tym działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Oddziałuje na gospodarkę tłuszczową i w ten sposób zostaje spowolniony proces rogowacenia naskórka i gruczołów łojowych.

Ostropest plamisty może być wykorzystany nie tylko w kuchni jako składnik sosów czy sałatek. Na trądzik idealnie działa także stosowany zewnętrznie. Jako ekstrakt z ostropestu w postaci oleju bądź składnik maseczek w zmielonej postaci w duecie z glinką. Idealnie oczyszcza skórę, a to bardzo wpływa na jej stan. Jego działanie zmniejsza stany zapalne i zaczerwienienia wynikające z trądziku. Ostropest dba o zdrowy i młody wygląd skóry.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *