Jaki wpływ ma Czekolada na trądzik
Trądzik można leczyć kosmetykami oraz lekami, także antybiotykami lub lekami hormonalnymi. Także właściwa dieta ma znaczenie dla usuwania okropnych krostek oraz wyprysków na cerze. Dieta powinna być pozbawiona słodkich, tłustych oraz ostrych składników. Podobno czekolada przyczynia się do rozwoju trądziku. Zatem dietetycy odradzają jedzenie czekolady, pyszne pralinki mogą potęgować wysyp trądzikowych krostek, a gorące napoje prowadzić do podrażnienia cery.
Nie ma żadnych potwierdzonych badań naukowych, które mówiłyby o tym, że czekolada szkodzi osobom mającym krostki. Lepiej jednak odstawić kontrowersyjne potrawy, czyli czekoladę, alkohol i ostre przyprawy. Jeśli efektem ma być pozbycie się trądziku. Poza tym czekolada podnosi poziom cukru we krwi i wzrost wagi ciała. Odstawienie czekolady na pewno będzie dobre dla organizmu i odzyskania lekkości. Nieraz czekolada powoduje uczulenie, które objawia się krostkami na twarzy, szyi i dekolcie lub na innych częściach ciała.
Widzę kilka powodów, dla których czekolada mogłaby powodować trądzik:
1) Duża zawartość cukru, a co za tym idzie wysoki indeks glikemiczny i nagły skok insuliny we krwi, co jest także przyczyną trądziku u wielu osób.
2) Uczulenie na kakao.
3) Nietolerancja laktozy, a w większości czekolad znajduje się dodatkowo mleko.
Najlepiej zawsze odstawić dany produkt na jakiś czas, potem spróbować i obserwować reakcje skóry. Wtedy dopiero możemy mieć pewność, czy nam szkodzi, czy nie. 🙂 Ja osobiście jeśli jem, to tylko gorzką.